2.oktober 2005: Vernieuwde tuin
eteen nadat Pavel terug was van Nederland zijn wij begonnen met verbouwen van onze tuin. Oude kas was weggesleept, nieuwe grond was gebracht, houten hek gemaakt, bij speelhuisje staat nu ook een schommel. Het klinkt eenvoudig, maar het was een klusje voor ruim een week. Niet alles is klaar, maar het is wel genoeg om tevreden te zijn :) Jullie kunnen het straks op de foto's zien ... ik werk al aan het web-album.
23. september 2005: Twee weken alleen …
aatste twee weken was Pavel in Nederland voor zijn werk. Ik was alleen met de kinderen, maar mijn schoonmoeder en schoonvader en mijn ouders helpen mij veel. Ik had rest van de dozen uitgepakt (nu zijn alleen maar boeken nog in de dozen), het huis beetje ingericht (gordijnen gekocht, kasten gevuld en zo). Met grotere klusjes moet ik wachten totdat Pavel er weer is. Dan wordt het weer heel erg druk. Dus nu nog even rusten :)
17. september 2005: Scholen en andere activiteiten
nze kinderen zijn heel erg blij op hun nieuwe school. Wij gaan meestal 's ochtends rond 7:15 van huis en ik haal ze op tussen 15 en 16:30 op. Buiten de schooltijden heeft Silvia ook andere activiteiten. Dus ik schrijf gewoon op, hoe onze 'gewone' week eruitziet.

Op maandag en woensdag heeft Silvia een dansles tussen 15:30 en 16:30. Op deze dagen haal ik eerst haar van school op en als zij danst, haal ik Miska en Alena op. Gelukkig mogen kleine kinderen thuis blijven met opa of oma als ik weer om halfvijf Silvia moet ophalen. Stukje makkelijker.
Op dinsdag middag om 4 uur heeft Silvia paardrijles. Haar nichtje, die vlak bij ons woont gaat ook mee. De paardrijles duurt 1 uur en ze moeten eerst paarden verzorgen en dan kunnen ze half uurtje rijden. Het is een privé-les, er staan dus twee juffen voor ze klaar. Meisjes vinden het prachtig en ik vind het leuk, dat ze paarden ook moeten verzorgen, want zo leren ze meer van ze te houden.
Op donderdag gaat ze nog naar muziekles, maar het is in het schoolgebouw, dus ik haal haar alleen maar pas na de muziekles, dus rond 16:15 op.

Miska en Alena vinden het ook prachtig in hun nieuwe (peuter/kleuter)school. Ze spelen ook vaak buiten en straks beginnen ook daar allerlei activiteiten - engelse taal, muziekles, zwemles, aerobic.
12.september 2005: Wij hebben een hond!
Op zaterdag 10. september hebben wij plaatselijke Romeinse museum bezocht. In een huis daar vlakbij zijn op 1. augustus 4 hondjes geboren. Toen wij ze hebben gezien, konden wij niet meer weg zonder eentje te hebben. Wit met zwarte vlekjes was meegegaan. Kinderen vinden dat prachtig en ik ben ook heel erg blij mee. Pavel was een beetje bezorgd, want hij moest dag daarna voor 2 weken naar Nederland vertrokken, maar ja, wat kon hij doen als wij dat allemaal zo erg wouden ;) Dus wij hebben nu een hond. Hij is 7 weken oud, heet BUPI en is ook heel braaf, moet ik zeggen. Hij slaap buiten in de tuin met onze oudere hond (die inmiddels 13 jaar oud is) en vind zich ook veilig bij hem … en ik hoop ook bij ons.
7. september 2005: Scholen zijn begonnen
iska en Alena waren op vrijdag 2. september voor het eerst in hun nieuwe (peuter/kleuter)school. Vrijdag was het alleen voor in de ochtend, maar vanaf maandag blijven ze de hele dag. 's Ochtends kunnen kinderen tussen 6:45 en 8:00 gebracht worden. Ze eten 's ochtends rond 9 uur, dan hebben ze warme lunch om 12 uur. Dan slapen ze 2 uurtjes en dan krijgen ze nog boterham. Vanaf 3 uur 's middags kunnen ze weer opgehaald worden. Deze school is tot 17:15 open. Lekker voor werkende moeders maar voor mij ook :)
Miska en Alena vinden het heerlijk op hun nieuwe school. Omdat het nog steeds lekker warm is (27 graden), spelen ze vaak buiten, maar ook binnen hebben ze veel activiteiten. Eten vinden ze lekker en alle juffen zijn mooi en lief (en juf van Miska heet toevallig Alena).

ilvia is op maandag 5. september voor het eerst naar de school geweest. Zij zit nu weer in groep een, maar ze vindt het niet vervelend. Naar de basisschool mogen kinderen 's ochtends vanaf 6:30 komen. In ieder geval moeten ze om 8:00 in zijn klas zijn.
Dan hebben ze 4 of 5 lessen (Slowaakse taal, waar ze leren schrijven en lezen, rekenen, gymles, knutselles...). Elke les duurt 45 minuten en dan hebben ze kleine of grotere pauze (5-30 minuten). Na het 2e lesuur krijgen ze melk of kunnen ze boterhammetje eten.
Ze zijn rond uur of 12 klaar met leren en gaan met een andere juf naar de kantine voor de warme lunch. Na de lunch hebben ze een soort club of overblijf, waar ze kunnen spelen en knutselen en hun huiswerk voor school afmaken. Ze eten rond half drie ook nog een koekje met appeltje of zo (deze maaltijd nemen ze van huis). Kinderen kunnen opgehaald worden tussen 15:00 en 17:00.
Silvia vindt het leuk op school, maar ze moet vertrouwen vinden en alles weer leren, dus het is druk voor haar en gisteren was ze heel moe thuis gekomen. Maar toch is ze vanochtend weer vrolijk naar school gegaan.

ij gaan elke ochtend op de fiets naar school. Het is 800 meter, dus het gaat prima. Pavel gaat met kleinere kinderen en ik neem Silvia mee. Scholen zijn niet in een gebouw, maar wel heel vlak bij elkaar.
Nog steeds richten we het huis in, dus vaak gaan we naar winkels als Praxis om iets te halen. Maar alles is bijna klaar!

isteren was ik met mijn schoonvader en zijn neef in het bos om paddestoelen te zoeken. Wij hebben heel veel gevonden en er dan lekkere maaltijden van gemaakt. Grote deel hebben wij ook gedroogd en dat gebruiken wij dan later voor maaltijden. Wij doen het niet allen voor paddestoelen, maar natuurlijk ook voor lekkere wandeling in mooie natuur.

k beloof jullie, dat ik straks ook wat foto's op de website zal plaatsen. Van onze huis en tuin en kinderen. Tot straks!
4. september 2005: Welcomparty
p zaterdag 3. september hebben wij een feest gehad. Partytent in de tuin, lekker eten en drinken. Er is 21 volwassenen en 9 kinderen gekomen. De glijbaan was een erg groot succes.
Het was prachtig om alle oude vrienden weer eens te ontmoeten en ik geloof dat het niet het laatste feestje was. Tot middennacht hebben wij op gitaar gespeeld en gezongen. Mooi om weer thuis te zijn. :)

24. augustus 2005: Drukke dagen
oor de verhuizing moet je alles inpakken, en daarna weer uitpakken. Twee en halve week hebben wij achter de rug en bijna alle van onze 178 dozen en pakken zijn leeg. Wij vinden het supersnel, want behalve dit hebben wij ook nog veel dingen gekocht (koelkast, kastjes …), het speelhuisje voor de kinderen gebouwd, schuurtje voor onze fietsen en alle kleine dingen, die je in een nieuwe huis moet doen - lichten, gordijnen etc.

ussentijd was Pavel met Silvia drie dagen in Tsjechië geweest … grotten bezocht, in bossen geslapen en zo … trampen noemen wij dat :) Vandaag hebben wij met de kinderen vuurtje in het bos gemaakt en daarop worstjes gebraden. Iets typisch Slowaaks wat wij jaren niet hebben gedaan, want in Nederland doen jullie dat niet zomaar.
Wij gaan ook vaak zwemmen. In het meertje of buitenzwembad - zomer is hier dit jaar niet superwarm, maar voor ons is het water nog steeds lekker.

u moeten wij nog ingebouwde kasten in onze slaapkamers maken - klusje, maar dat zal wel lukken. Volgende week begint Pavel weer met zijn werk en week daarna, 5. september om precies te zijn, gaan kinderen voor het eerst naar school. Toevallig op dezelfde dag als Nederlandse kinderen. Ik ben benieuwd, hoe dat zal zijn.
10. augustus 2005: Wij zijn verhuisd!
et is zover. Alles was in Nederland ingepakt en woensdag ochtend (3. augustus) is vrachtwagen gearriveerd. Binnen 4.5 uur hebben wij alle dozen met spullen (met behulp van onze buurman) naar auto gebracht en klaar was het. Binnen 40 uur, dus vrijdag ochtend vroeg was alles in Slowakije, waar het mijn man met familie en vrienden heeft uitgeladen.

k was nog tot maandag 8. augustus in Nederland. Even naar Amsterdam, naar het strand en zo. Even genieten. Afscheid nemen. Moeilijk, maar gelukt. Met vliegtuig van het ene naar het andere huis.

inderen vermaken zich hier prima, ze zijn blij bij oma en opa, helpen met uitpakken. Vanmiddag hebben wij in plaatselijke meertje gezwommen ... heerlijk. Wij genieten van onze nieuwe vestiging. Alles is anders, maar toch leuk.
26. juli 2005: Daaag Nederland
andaag ben ik met de kinderen naar Slowakije gevlogen. Over twee dagen kom ik weer terug om alles in te pakken en in de vrachtwagen te laden. Kinderen blijven bij opa's en oma's. Wij hadden niet echt afscheid genomen van dit land, want ... ja, wij vinden het veel te moeizaam om hardop te zeggen dat wij NOOIT MEER terug zouden komen. Want ook als we weg gaan, betekent dat niet dat het hier slecht was of zo, helemaal niet. Wij zijn alleen te ver weg geweest van onze vrienden en familie. En dat is soms heel moelijk.